Political science model paper

POLITICAL SCIENCE MODEL PAPER

1. The most acceptable theory of the origin of the state is-
(A) Force theory
(B) Social contract theory
(C) Evolutionary theory
(D) Divine origin theory
Answer.C

2. Which of the following commissions was appointed to examine the centre-state relations in India
(A) KothariC0m1nission
(B) Shah Commission
(C) Sarkaria Commission
(D) Mandal Commission
Answer.C

3. Which one of the following offices is found only in a Parliamentary Form of Government ?
(A) President
(B) Vice-President
(C) Prime Minister
(D) King
Answer.C

4. Which one of the following is not a function of Pressure Groups ?
(A) Contesting elections to form government
(B) Helping candidates favourable to them in getting elected
(C) Patronizing legislations for obtaining their support in getting their interests fulfilled
(D) Influencing public opinion to secure its support
Answer.A

5. Which of the following is the inalienable attribute of the parliamentary system of government (A) Flexibility of the Constitution
(B) Fusion of Executive and Legislature
(C) Judicial Supremacy
(D) Parliamentary Sovereignty
Answer.B

6. Who `stated, "the Leviathan is the greatest, perhaps the sole, master piece of political philosophy written in English language" ?
(A) 'Oakeshott
(B) Dunning
(C) Sabine
(D) Barker
Answer.A

7. The disputes regarding the election of the President are decided by-
(A) The Election Commission
(B) The Supreme Court
(C) The Rajya Sabha
(D) The Parliament
Answer.B

8. Lokayukta submits its report to the–
(A) Chief Minister
(B) Chief justice of the High Court
(C) Governor
(D) Speaker of the Legislative Assembly
Answer.D

9. "Liberty is the positive power or capacity of doing or enjoying".
Who said this ?
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Kant
(D) Green
Answer.D

10. Constitutional Government means (A) Government in accordance with the terms of the constitution
(B) Rule of Law
(C) Civil Rights
(D) All of the above
Answer.D

11. Which one of the following governments operates on the principle of 'Collective Responsibility' ?
(A) Parliamentary
(B) Presidential
(C) Unitary
(D) Federal
Answer.A

12. An unwritten constitution usually consists of-
(A) Customs and usage
(B) judicial decisions
(C) Statutes enacted at different times
(D) All the above
Answer.D

13. Arrange the following in the same order as they figure in the Preamble to the Indian Constitution—
(i) Sovereign (ii) Socialist (iii) Republic (iv) Secular (v) Democratic
(A) (i), (ii), (iv), (v), (iii)
(B) (iii), (iv), (v), (ii), (i)
(C) (i), (iv), (ii), (v), (iii)
(D) (i), (v), (iv), (ii), (iii)
Answer.A

14. Assertion (A) : The Directive Principles of state policy are nothing but homilies.
Reason (R) : They do not confer any legislative power on the V state.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but
(R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is hue
Answer.C

15. The advice tendered by Supreme Court to the President of India
(A) Is binding on him
(B) Is not binding on him
(C) Is binding in context of certain matters
(D) None of the above
Answer.A

16. Neo-Liberal theory of Democracy is a-
(A) Rejection of classical theory of democracy
(B) Modification of classical theory of democracy
(C) Mutilatiun of classical theory of democracy
(D) None of these
Answer.B

17. Who among the following was associated with the Swaraj Party ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Sardar Patel
(C) Motilal Nehru
(D) jawaharlal Nehru
Answer.C

18. The Hobbesian contract was-
(A) Between the people and Leviathan
(B) Between the society and Leviathan
(C) Among men living in the state of nature
(D) Between leaders and Leviathan
Answer.C

19. Which of the following states was the first to establish the Panchayat Raj institutions in India ?
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) U. P.
Answer.A

20. Which one of the following is not correct ?
(A) The council of minister is collectively responsible to the Lok Sabha
(B) CA minister who is not a member of either house continues to be minister even after the expiration of six months
(C) Ministers hold office during the pleasure of the President
(D) Salaries of ministers are specified in the second schedule
Answer.B

21. Which of the following is not in conformity with Marxism 7
(A) The state is an instrument of oppression
(B) The state will wither away
(C) Religion is an opium for the people
(D) The state is a necessary evil
Answer.D

22. The method of amending the constitution by popular Veto is found in-
(A) Britain
(B) Switzerland
(C) Russia
(D) India
Answer.B

23. Which one of the following was the chief exponent of the pluralistic theory of Sovereignty ?
(A) Bentham
(B) Bodin
(C) Austin
(D) Laski
Answer.D

24. Who wrote the Book—"Four Essays on Liberty".
(A) Herbert Spencer
(B) ].S. Mill
(C) Ernest Barker
(D) Isaish Berlin
Answer.D

25. The Indian Constitution provides for the joint sittings of both
Houses of Parliament in connection with—
(A) Election of the Vice-President of India
(B) Finance bill
(C) Ordinary bill
(D) Constitution amendment bill
Answer.C

26. The chief defect of the Monistic Theory of Sovereignty is that-—
(A) It requires obedience from the bulk of the people
(B) It is antidemocratic
(C) It explains the legal nature of sovereignty
(D) It reposes all powers in a determinate human superior
Answer.B

27. Gandhi lays stress on-
(A) Spiritualisation of politics
(B) Religiousation of politics
(C) Decentralization of politics
(D) None of the above
Answer.A

28. The book 'A Theory of justice' is authored by-
(A) Joln Locke
(B) john Rawls
(C) john Austin
(D) Plato
Answer.B

29. Who has called political parties 'broker of ideas' ?
(A) Bryce
(B) Lowell
(C) Maclver
(D) Mitchel
Answer.B

30. The thinkers who believe that 'state is an association of associations' are called-
(A) Socialists
(B) Federalists
(C) Anarchists
(D) Pluralists
Answer.D

31. The constitutional validity of a state-law in India may be challenged—
(A) Only in the State High Court
(B) Only in the Supreme Court
(C) In the High Court and the Supreme Court both
(D) Only in a Tribunal
Answer.C

32. Which of the following is not a constitutional organ ?
(A) Election Commission
(B) Finance Commission
(C) Inter-State Council
(D) Planning Commission
Answer.D

33. Which of the following powers rests exclusively with the Council of States in India ?
(A) To initiate impeachment against the President
(B) To recommend creation of New All India Services
(C) To appoint the Attorney General
(D) To alter the Boundaries of the States
Answer.B

34. In which of its session did the Muslim League given a call to 'divide and quit' ?
(A) Lahore, 1940
(B) Karachi, 1933
(C) Lucknow, 1931
(D) Karachi, 1943
Answer.D

35. Who among the following moderate leaders had been called "a silver tongued orator" ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Madan Mohan Malaviya
(D) M. G. Ranade
Answer.B

36. Under which constitutional amendment 30% seats in village panchayats have been reserved for women in India ?
(A) 70
(B) 71
(C) 73
(D) 74
Answer.C

37. State socialism believes in-
(A) Stateless society
(B) Democracy
(C) Revolution
(D) A state without law
Answer.B

38. Which article of the Indian Constitution empowers Parliament to regulate the right of citizenship ?
(A) 8
(B) 9
(C) 10
(D) 11
Answer.D

39. Which of the following statements is not correct ?
(A) State legislatures in India legislate on the state list
(B) Parliament legislates on the Union list
(C) Parliament as well as the states can legislate on the concurrent list
(D) Only Parliament can legislate on the concurrent list
Answer.D

40. Who said, "while the state exists
there is no freedom while there is
freedom there will be no state".
(A) Bentham
(B) Mill
(C) Marx
(D) Lenin
Answer.C

41. There is a provision for abolition of titles under Article 18 of the Indian Constitution. What is not true about it
(A) Citizens cannot accept any title from any foreign state
(B) A person, who is not a citizen but holding a post of profit under me state cannot accept any title without the consent of the President
(C) A state shall not confer any title for academic or military distinction
(D) None of the above
Answer.C

42. Who will legislate on the subjects which have not been mentioned in any of the three Lists of the Indian Constitution ?
(A) State Legislatures
(B) Parliament
(C) Parliament and State Legislatures both
(D) None of the above
Answer.B

43. Who among the following was not associated with the Swaraj Party?
(A) C. R, Das
(B) P. R. Das
(C) Motilal Nehru
(D) Dr. B. S. Moonje
Answer.B

44. The Council of Ministers is to aid and advise the President, but-
(A) President is not bound by the advice in the first instance
(B) President may make his own decision
(C) President may not seek the advice of the Council of Ministers
(D) President may send back the advice for reconsideration
Answer.D

45. The Panchayati Raj is based on the principles of-
(A) Decentralisation
(B) Deconcentration
(C) Democratic decentralisation
(D) Democratic centralisation
Answer.C

46. Which one of the following was the chief exponent of the Monistic Theory of Sovereignty ?
(A) Locke
(B) Bentharn
(C) Bodin
(D) Austin
Answer.D

47. Who is the author of the book, "A Minister and his Responsibilities" ?
(A) Dr, Man Mohan Singh
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) jawaharlal Nehru
(D) Morarji Bhai Desai
Answer.D

48. 'West Minister Model', stands for a particular type of-—
(A) State
(B) Constitution
(C) Government
(D) Administration
Answer.C

49. Assertion (A) : Liberty and Equality both are the pillars of democracy.
Reason (R) 1 Both are necessary for the all round development of individual.
Consider the two statements (A) and (R) and choose the correct answer on the basis of codes given below-Codes ;
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but
(R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer.A

50. Who among the following was not associated with the Congress Socialist Party-
(A) Pandit Govind Ballabh Pant
(B) Dr. Ram Manohar Lohia
(C) Iaya Prakash Narayan
(D) Acharya Narendra Deo
Answer.A


Comments

Guest Author: Ardhendu20 Feb 2014

That is very good component.



  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: