Resources » Education in Maharashtra » Question Papers

RRB Question paper - 2009


Posted Date: 24-Nov-2010  Last Updated:   Category: Question Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 3






RRB BHUBANESHWAR ASM QUESTION PAPER-2009

1. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?
(A) Muktasar
(B) Ludhiana
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Ans : (D)

2. What does happens when water is condensed into ice ?
(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following gases is not a noble gas ?
(A) Zenon
(B) Argon
(C) Helium
(D) Chlorine
Ans : (D)

4. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)

5. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?
(A) 30°C
(B) 27°C
(C) 300°C
(D) None of these
Ans : (B)

6. First Youth Olympic games will be held in—
(A) Japan
(B) China
(C) North Korea
(D) Singapore
Ans : (D)

7. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?
(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)

8. Tripitik is the scripture of—
(A) Jain religion
(B) Hindu religion
(C) Buddhishtha religion
(D) Muslim religion
Ans : (C)

9. Who is the author of 'Adhe-Adhure' ?
(A) Mohan Rakesh
(B) Prem Chand
(C) Nirala
(D) Pant
Ans : (A)

10. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?
(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)

11. Where is the Central Food Technology Research Institute situated ?
(A) Delhi
(B) Anand
(C) Ahmedabad
(D) Mysore
Ans : (D)

12. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?
(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : (A)

13. Light-year measures which of the following ?
(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)

14. Which of the following gases is used for ripening the fruits ?
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : (C)

15. Who among the following was involved in Alipore bomb case ?
(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)

16. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : (D)

17. Besides hydrogen, which of the following elements is common in organic compounds ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Nitrogen
(D) Carbon
Ans : (D)

Directions—(Q. 18–21) Find the correct meanings of the words given below :

18. EWE
(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : (B)

19. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)

20. Veneration—
(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : (B)

21. Vicious—
(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)

Directions—(Q. 22–25) Choose the word / phrase which is nearest in meaning to the words in question :

22. Bizarre
(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : (B)

23. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
(D) Insutale
Ans : (B)

24. Salutary
(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : (C)

25. Fictile
(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)

26. Solid Carbon dioxide is termed as—
(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : (B)

27. 1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling point. The heat absorbed in the process is called—
(A) Latent heat of vaporisation
(B) Latent heat of fusion
(C) Latent heat of sublimation
(D) None of these
Ans : (A)

28. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : (D)

29. The product 'Fair and Lovely' is related to—
(A) WIPRO
(B) I.T.C.
(C) P & G
(D) H.U.L.
Ans : (D)

30. Should the Government make it compulsory for the private medical colleges to join the entrance test conducted by the Government ?
(i) No, private institutions should be empowered, so that they may decide their own admission strategy and improve their work-management.
(ii) Yes, all medical institutions, whether these are private or government's, should adopt the same entrance standard.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Either argument (i) is correct or argument (ii) is correct
(D) Neither argument (i) is correct nor argument (ii) is correct
Ans : (B)

31. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)

32. The metal extracted from Bauxite is—
(A) Silver
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Aluminium
Ans : (D)

33. The Cyclone represents a state of atmosphere in which—
(A) Low pressure in the center and high pressure around
(B) There is high pressure in the center and low pressure around
(C) There is low pressure all around
(D) None of these
Ans : (A)

34. The 'Ocean of Storms' is the name given to—
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) A waterless area on moon surface
(D) None of these
Ans : (C)

35. The capital of Pallavas was—
(A) Arcot
(B) Kanchi
(C) Malkhed
(D) Banavasi
Ans : (B)

36. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?
(A) Himachal Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
Ans : (C)

37. How much water is contained in our body by mass ?
(A) 65%
(B) 70%
(C) 60%
(D) None of these
Ans : (B)

38. What determines the sex of a child ?
(A) Chromosomes of the father
(B) Chromosomes of the mother
(C) RH factor of the parents
(D) Blood group of the father
Ans : (A)

39. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are—
(A) Indian and Roman
(B) Indian and Egyptian
(C) Greek and Roman
(D) Indian and Greek
Ans : (D)

40. 'Thinkpad' is a laptop associated with which among the following companies ?
(A) HP
(B) TCS
(C) Infosys
(D) IBM
Ans : (D)

41. The first summit of SAARC was held at—
(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Dhaka
Ans : (D)

42. The wire of flash bulb is made of—
(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)

43. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—
(A) Isochors
(B) Isothermals
(C) V.T.P. Curves
(D) Isocurves
Ans : (B)

44. Project Tiger was launched in—
(A) 1973
(B) 1976
(C) 1978
(D) 1983
Ans : (A)

Directions—(Q. 45 and 46) Attempt the question to the best of your judgement.

45. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?
(A) None
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)

46. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
Ans : (D)

Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

47. 13 13 65 585 7605 129285 …?…
(A) 2456415
(B) 2235675
(C) 2980565
(D) 2714985
Ans : (D)

48. If 'VEHEMENT' is written as 'VEHETNEM' then in that code how will you code 'MOURNFUL' ?
(A) MOURLUFN
(B) MOUNULFR
(C) OURMNFUL
(D) URNFULMO
Ans : (A)

49. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?
(A) Gratify
(B) Avarice
(C) Accessory
(D) Amend
Ans : (C)

50. Praduman is older than Janaki; Shreshtha is older than Chhama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older than Janaki. Chhama is not as old as Janaki. Who is the youngest ?
(A) Praduman
(B) Janaki
(C) Shreshtha
(D) Chhama
Ans : (D)

51. In a row of children facing North, Bharat is eleventh from the right end and is third to the right of Samir who is fifteenth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 29
(B) 28
(C) 30
(D) 27
Ans : (B)

52. Which number is missing ?
45389, ?, 453, 34
(A) 34780
(B) 8354
(C) 4892
(D) 3478
Ans : (B)

53. If in the word CALIBRE, the previous letter in the English alphabet replaces each consonant and each vowel is replaced by the next letter and then the order of letters is reversed, which letter will be third from the right end ?
(A) A
(B) C
(C) B
(D) K
Ans : (D)

54. How many such digits are there in the number 57683421, each of which is as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in descending order within the number ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) More than three
Ans : (D)

Directions—(Q. 55 to 57) In the following question there are two words to the left of the sign (::) which are connected in some way. The same relationship obtains between the third word and one of the four alter-natives under it. Find the correct alternative in each case.

55. Medicine : Sickness : : Book : ?
(A) Ignorance
(B) Knowledge
(C) Author
(D) Teacher
Ans : (A)

56. River : Dam : : Traffic : ?
(A) Signal
(B) Vehicle
(C) Motion
(D) Lane
Ans : (A)

57. Session : Concludes : : ? : Lapses
(A) Leave
(B) Permit
(C) Agency
(D) Policy
Ans : (D)

58. If 16 = 11, 25 = 12, 36 = 15, then 49 = ?
(A) 14
(B) 20
(C) 19
(D) 17
Ans : (B)

59. Pick out the odd in the following—
(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

60. KEATS = 25, SHELLEY = 35, BROWNING = ?
(A) 45
(B) 37
(C) 50
(D) 40
Ans : (D)

Directions—(Q. 61 and 62) What approximate value should come in place of question-mark (?) in the following questions ?
(You are not expected to calculate the exact value)

61. (9321 + 5406 + 1001) ÷ (498 + 929 + 660) = ?
(A) 13•5
(B) 4•5
(C) 16•5
(D) 7•5
Ans : (D)

62. 561204 ×58 = ? ×55555
(A) 606
(B) 646
(C) 586
(D) 716
Ans : (C)

63. The difference between the greatest number and the smallest number of 5 digits 0, 1, 2, 3, 4 using all but once is—
(A) 32976
(B) 32679
(C) 32769
(D) None of these
Ans : (A)

64. Area of a parallelogram whose base is 9 cm and height 4 cm is ……… sq cm.
(A) 9
(B) 4
(C) 36
(D) 13
Ans : (C)

65. The number which is neither prime nor composite is—
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D) 2
Ans : (B)

66. The length of a room is three times its breadth. If the perimeter of the room is 64 cm, then its breadth is ……… cm.
(A) 64
(B) 32
(C) 16
(D) 8
Ans : (D)

67. Aditi read 4/5th of Tintin comic book which has 100 pages. How many pages of the book is not yet read by Aditi ?
(A) 40
(B) 60
(C) 80
(D) 20
Ans : (D)

68. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
Ans : (A)

69. A box contains coins (equal no. of every one) of rupee and half rupee, coins of 25 paise, 10 paise, 5 paise value, 2 paise value and one paise value. The total value of coins in the box is Rs. 1158. Find the number of coins of each value.
(A) 500
(B) 400
(C) 700
(D) 600
Ans : (D)

70. The area of a rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm is ……… sq cm.
(A) 120
(B) 12
(C) 20
(D) 240
Ans : (A)

71. A piece of road is one kilometer in length. We have to supply lamp posts. One post at each end, distance between two consecutive lamp posts is 25 metres. The number of lamp posts required is—
(A) 41
(B) 51
(C) 61
(D) 42
Ans : (A)

72. There are 800 students in a class. On one particular day, if 1/10th of the students were absent, how many students were present ?
(A) 700
(B) 650
(C) 720
(D) 750
Ans : (C)

73. The quotient in a division is 403. The divisor is 100 and the remainder is 58, the dividend is—
(A) 40458
(B) 34058
(C) 43058
(D) 40358
Ans : (D)

74. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)

Directions—(Q. 75 to 77) Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word ?

75. Quixotic
(A) Visionary
(B) Whimsical
(C) Realistic
(D) Foolish
Ans : (C)

76. Rabid
(A) Mad
(B) Normal
(C) Furious
(D) Fanatical
Ans : (B)

77. Scurrilous
(A) Inoffensive
(B) Vulgar
(C) Insulting
(D) Coarse
Ans : (A)

78. Digits of first place and third place are interchanged of the numbers 349, 483, 766, 598, 674 and then the new numbers are arranged in ascending order. Which would be the fourth number ?
(A) 483
(B) 766
(C) 674
(D) 598
Ans : (D)

79. What least number should be added to 2600 to make it a complete square ?
(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D) 25
Ans : (C)

80. When sun-light passes through a glass prism, which of the following colours refracts the most ?
(A) Blue
(B) Red
(C) Orange
(D) Green
Ans : (A)

81. If (78)2 is subtracted from the square of a number, we get 6460. What is that number ?
(A) 109
(B) 112
(C) 111
(D) 115
Ans : (B)

82. The difference between 28% and 42% of a number is 210. What is 59% of this number ?
(A) 900
(B) 420
(C) 885
(D) None of these
Ans : (C)

83. A–B means A is the father of B. A + B means A is the daughter of B. A ÷ B means A is the son of B. A ×B means A is the wife of B. Then, what is the relation of P with T in the expression P + S – T ?
(A) Son
(B) Daughter
(C) Sister
(D) Wife
Ans : (C)

84. Ellora caves in Maharashtra were built during the rule of which of the following dynasties ?
(A) Rashtrakoot
(B) Pallav
(C) Pala
(D) Chola
Ans : (A)

85. But for the Surgeon's skill, the patient ……… died.
(A) may have
(B) must have
(C) should have
(D) would have
Ans : (D)

86. I want to see the Principal, …… I have something to tell him urgently.
(A) so
(B) for
(C) since
(D) and
Ans : (C)

87. I wasn't really listening and didn't ……… what he said.
(A) catch
(B) receive
(C) accept
(D) take
Ans : (A)

88. The first division of Congress took place in—
(A) Surat
(B) Kolkata
(C) Allahabad
(D) Chennai
Ans : (A)

89. What is ginger ?
(A) Flower
(B) Root
(C) Stem
(D) Leaf
Ans : (B)

90. Battle of Kalinga was fought at which of the following places ?
(A) Udaigiri
(B) Dhauli
(C) Balasore
(D) Barabaki
Ans : (B)

91. MIG aircraft manufacturing plant is located at which of the following places of Orissa ?
(A) Beharampur
(B) Sunabeda
(C) Koraput
(D) Sambalpur
Ans : (C)


Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "RRB Question paper - 2009 "

No responses found. Be the first to respond...

Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Talk to Webmaster Tony John

    Online Users

    Online Members

    More...
    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India. All Rights Reserved.