Resources » Education in Maharashtra » Question Papers

Oriental Bank of Commerce PO Exam(English Language)-2009


Posted Date: 22-Nov-2010  Last Updated:   Category: Question Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 5






ENGLISH LANGUAGE :

Directions—(Q. 1 to 15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The Emperor's brother-in-law was also his Prime Minister and his avourite courtier. He was not liked by the other courtiers as a result. Jealous of the Emperor's brother-inlaw the courtiers once said, "Your Majesty, why don't you appoint one of us as Prime Minister ? Subject us to a test to see who is truly the right person to be Prime Minister." At the time the Prime Minister was out hunting with another courtier. In pursuit of their prey they mistakenly rode into the neighbouring kingdom. As they were strangers and had weapons they were arrested as spies by the soldiers there and were certain to be sentenced to death by the ruler, King Amir.

The courtier was petrified and bowed his head in prayer. The Prime Minister pretending to be praying whispered something in his ear. The two of them then began arguing. "I should be the one to die first !" each of them said. Those present were astonished to hear their argument. The soldiers brought the two before King Amir. He was astonished to hear of their strange behaviour. "Tell me why you are so eager to die ?" Pretending to be reluctant to reveal the reason the Prime Minister bowed respectfully and said, "Sir, our Emperor has a secret wish of annexing your kingdom. If you kill us the Emperor can attack your kingdom on the pretext of avenging our deaths. The Emperor has also promised us a great reward for our sacrifice. We felt that in case you changed your mind and set one of us free to return home he would not get the reward." King Amir was worried when he heard this. Concerned that the lives of his subjects would be lost in war, King Amir refused to kill either of the two and sent them home. When they heard about the incident the Emperor's courtiers bowed their heads. They were ashamed. They realised the Emperor had made a wise choice in selecting his Prime Minister.

1. Why were the courtiers not on good terms with the Emperor's brother-in-law ?
(A) The Emperor used to only heed his brother-in-law's advice
(B) He was cleverer than they were and he would remind them of it
(C) He was empowered to take decisions on behalf of the Emperor
(D) He had more power and prestige and earned more than they did
(E) None of these

2. Why did the Emperor's two courtiers enter the neighbouring kingdom ?
(A) The Emperor had asked them to deliver a message to its king
(B) They wanted to spy on the neighbouring kingdom
(C) They had accidentally wandered into neighbouring territory
(D) The other courtiers had set a trap for them
(E) Their curiosity about the kingdom led them to enter it

3. Why was the Emperor's brotherin-law not afraid when faced with death ?
1. He felt that if he told King Amir the truth his life would be spared.
2. He was confident that he would be rescued.
3. He had prayed fervently asking God to save them.
(A) None
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 2 and 3
(E) Only 3

4. Which of the following can be said about the Emperor ?
(A) He reserved important posts for his family members
(B) He had chosen a worthy Prime Minister
(C) He was ruthless and wanted to conquer the neighbouring kingdom
(D) He treated all his courtiers shabbily except his brother-inlaw
(E) He deliberately endangered the lives of his courtiers in order to test them

5. Why did the two courtiers begin to argue with each other ?
(A) They wanted to distract the soldiers so they could escape
(B) It was a delaying tactics till they were rescued
(C) They blamed each other for the predicament they were in
(D) The Prime Minister wanted to stop the other courtier from divulging the Emperor's plan to the enemy
(E) None of these

6. What surprised King Amir about the courtiers' behaviour ?
1. They were very respectful to him although he had condemned them to death.
2. Each was volunteering to be killed first.
3. They had managed to convince the soldiers to set them free.
(A) Only 1
(B) Both 1 and 2
(C) Only 3
(D) Only 2
(E) None of these

7. Why did King Amir set the two courtiers free ?
(A) He believed their story that the Emperor was planning to attack
(B) He had great respect for their courage
(C) He had ascertained they were not spies so he set them free
(D) He was impressed by the wisdom of the Emperor's courtiers
(E) None of these

8. Which of the following does not describe the Emperor's reaction to the courtiers' request to appoint one of them as Prime Minister ?
1. He thought about asking his brother-in-law to resign.
2. He tested his brother-in-law to prove he was best suited for the post of Prime Minister.
3. He disregarded it completely and punished the courtiers.
(A) Only 1
(B) Only 3
(C) Both 1 and 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

9. Which of the following is NOT true in the context of the passage ?
(A) King Amir was concerned about the welfare of his people
(B) The Emperor's brother-inlaw had enemies at court
(C) King Amir set the Emperor's brother-in-law free on account of his bravery
(D) The Emperor's brother-inlaw was deserving of the post of Prime Minister
(E) The Prime Minister was a quick thinker

10. What was the courtiers' reaction when they heard about the Prime Minister's safe return ?
(A) They were disappointed because their plan had failed
(B) They were ashamed of their plot to kill him
(C) They were upset to hear about his bad experience
(D) They bowed in respect and praised his wisdom
(E) None of these

Directions–(Q. 11 to 13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

11. subject
(A) topic
(B) undergo
(C) expose
(D) citizen
(E) accountable

12. pretext
(A) excuse
(B) guess
(C) crime
(D) example
(E) fraud

13. petrified
(A) panic
(B) scared
(C) feared
(D) alarming
(E) terror

Directions—(Q. 14 and 15) Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

14. right
(A) immoral
(B) unsuitable
(C) inaccurate
(D) inconvenient
(E) error

15. reveal
(A) secret
(B) darken
(C) disclose
(D) hide
(E) invisible

Directions—(Q. 16 to 20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and 'No correction is required', mark (E) as the answer.

16. In these circumstances, they will not be able to meet the assign target to them.
(A) targeted assignment
(B) assigned target
(C) assigning of target
(D) target assigned
(E) No correction required

17. Banks must be ensured that 18 per cent of their loans is given to the agricultural sector.
(A) are ensured
(B) have to ensure
(C) being ensured
(D) should be ensured
(E) No correction required

18. The government has announced several initiatives benefiting to factory workers.
(A) beneficial
(B) for benefiting to
(C) which will benefit
(D) benefited to
(E) No correction required

19. A date for the committee meeting to discuss the details of the proposal has yet to be decided.
(A) will be yet decided
(B) is been decided yet
(C) have not been still decided
(D) is not yet been decided
(E) No correction required

20. With the raining heavily the multi-storey office building was badly damaged and collapsed.
(A) Owing to the heavy rains
(B) Because of raining heavily
(C) Since heavily it rained
(D) In raining heavily
(E) No correction required

Directions—(Q. 21 to 25) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. 'All correct' as your answer.

21. Since petroleum products are taxed (A) heavily they are a majar (B) source (C) of revenue (D) for the government. All correct (E)

22. Even though the proposal appearrs (A) practical (B) the committee should discuss (C) it at length. (D) All correct (E)

23. The Indian stock market has been one of the well (A) performing (B) markets globally (C) during the current (D) year. All correct (E)

24. Had the scheme been allowed (A) to continue (B) it would have generated (C) attracted (D) returns. All correct (E)

25. People should constantly (A) upgrade their skills (B) in order to be effective (C) and efficient. (D) All correct (E)

Directions—(Q. 26 to 30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. With all this experimentation he incurred an expenditure of over a million dollars before success smiled on him.
2. Edison invented the long lasting electric light bulb.
3. To find a fibre to burn inside a bulb he experimented with over two thousand items.
4. We thus owe the miracle of light as much to his perseverance as to his genius.
5. However he did not invent it overnight.
6. His friends too travelled all over the world from South America to India in search of a suitable fibre.

Answers
1. (E) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (E) 6. (B) 7. (A) 8. (E) 9. (C) 10. (D) 11. (B) 12. (A) 13. (B) 14. (B) 15. (D) 16. (B) 17. (B) 18. (A) 19. (E) 20. (A) 21. (B) 22. (A) 23. (E) 24. (D) 25. (E)
Related Resources:


Read related articles: Oriental Bank of Commerce PO Exam    Bank Clerk & PO Recruitment Question Papers    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "Oriental Bank of Commerce PO Exam(English Language)-2009"

No responses found. Be the first to respond...

Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Talk to Webmaster Tony John

    Online Users

    Online Members

    Tony John
    More...
    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India. All Rights Reserved.