Resources » Education in Maharashtra » Question Papers

Physical Education Solved Question Paper


Last Updated:   Category: Question Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 5


Physical Education Solved Question Paper



1. Scoliosis is a postural deformity
related with- '
(A) foot
(B) leg
(C) vertebral column
(D) hand

Answer.C

2. The 50th percentile is also known
as-
(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) Standard Deviation

Answer.A

3. The Instrument to measure
height is called-
(A) Vernier caliper
(B) Dynamometer
(C) Stadiometer
(D) Goniometer

Answer.C

4. Standard Deviation represents
spread of scores around
(A) Mode (B) Medium
(C) Mean (D) Range

Answer.C

5. lf the mean of five scores is 25
and standard deviation is 0, what
will be the value of fifth score ?
(A) 22 (B) 23
(C) 24 (D) 25

Answer.D

6. The another name for percussion
manipulation is-
(A) Petrissage (B) Kneeding
(C) Pressure (D) Taporment

Answer.D

7. The richest source of protein is-
(A) Pulses (B) Groundnut
(C) Soya bean (D) Egg

Answer.C

8. Harvard step test is a test for
measuring-
(A) Leg strength
(B) Cardio vascular endurance
(C) Agility
(D) Speed of movement

Answer.B

9. In which activity Lactic acid
system activated ?
(A) 100 mts
(B) 400mts
(C) 10,000 mts
(D) 20kmwalk

Answer.A

10. Sphygmomanometer is used to
measure-
(A) Blood Haemoglobin
(B) Blood Cholesterol
(C) Blood Pressure
(D) Blood Volume

Answer.C

11. Which artery carries the supply
of blood towards heart ?
(A) Carotid artery
(B) Coronary artery
(C) Pulmonary artery
(D) Radial artery

Answer.C

12. Which of the endocrine gland
disappears or is reduced to a
very small size after maturity ?
(A) Gonads (B) Pituitary 1
(C) Thymus (D) Thyroid

Answer.C

[3. In a cardiac cycle what is the
ratio of ventricle systole and
ventricle diastole ?
(A) 0•1 sec/0-7 sec
(B) 0•2 sec/0•6 sec
(C) O•3 sec/0-5 sec
(D) 0-4 sec/0•4 sec

Answer.C

14. Which of the following is a scalar
quantity 7
(A) Mass (B) Weight
(C) Velocity (D) Gravity

Answer.A

15. Goniometer is an equipment
which is used to measure-
(A) Strength of Muscle
(B) Angle of joint
(C) Blood Glucose level
(D) Blood Lactate

Answer.B

16. The Law of acceleration is also
known as-
(A) Law of inertia
(B) Law of action and reaction
(C) Law of momentum
(D) Boyle's law

Answer.C

17. The degree of uniformity with
which various tester score the
same test is found through-
(A) Validity (B) Objectivity
(C) Reliability (D) Norms

Answer.D

18. The greater the momentum of an
object-
(A) The greater distance it will
travel
(B) The stronger it will react
(C) The lesser distance it will
travel
(D) The higher it will go

Answer.A

19, The axis around which a move-
ment takes place is always—
(A) At acute angles to the plane
(B) At obtuse angles to the plane
(C) At right angles to the plane
(D) At no angle to the plane

Answer.C

20. During exercise, the Cardiac
Minute Volume in the average
man may rise from four (4) litres
t0—
(A) 10 litres (B) 15 litres
(C) 20 litres (D) 25 litres

Answer.B

General Studies

21. Dada Saheb Phalke Award 2007
was given to-
(A) B, R, Chopra
(B) Satyajit Ray 2
(C) Marina Dey I ,
(D) Asha Bhonsley _

Answer.C

Z2. Which one of the following coun-
tries was suspended from the
Commonwealth in September
2009 ?

(A) Fiii
(B) lran
(C) Myanmar
(D) Sri Lanka

Answer.A

23. Which one of the following 13
countries has won Compaq Cup
in September 2009 ?
(A) Australia
(B) India
(C) South Africa
(D) Sri Lanka

Answer.B

24. West Samoa was in news during if
September 2009 for-
(A) Language riot
(B) Racial discrimination
(C) Tsunami devastation
(D) Volcanic eruption L

Answer.C

25. XVI NAM Summit is proposed to
be held in 2012 at-
(A) Canberra
(B) Cairo
(C) New Delhi
(D) Tehran

Answer.D

26. Pankaj Adwani is associated
with-
(A) Billiards (B) Cricket
(C) Golf (D) Chess

Answer.A

27. Which of the following statements are true ? Use the code
given below to select the correct
answer-
1. Britishers started as businessmen at Surat with per-
mission frorn Jahangir.
2. The Battle of Plassey made
the English Master of Bengal.
3. Lord Dalhousie is regarded
as the founder of British
Empire in India.
4. Lord Canning is considered
as a great empire builder.
Codes z
(A) 1 and 2
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) All the four

Answer.A

28. Which one of the following was
the most taxing tax in early
medieval india ?
(A) Uparikar (B) Udrang
(C) Vishti (D) Hiranyakar

Answer.C

29. Which one ot the following historians has called India an 'Anthropological Museum' ?

(A) Ishwari Prasad
(B) Humayun Kabir
(C) V. A. Smith
(D) Yadunath Sarkar

Answer.B

30. Yagyavalkya and Gargi dialogue
is found in-
(A) Sama Veda
(B) Chhandogya Upanishad
(C) Shwetashwatar Upanishad
(D) Vrihadaranyaka Upanishad

Answer.D

31. In which of the following years
the Widow Remarriage Act was
passed in the Colonial India ?
(A) 1852 A.D, (B) 1854 A.D.
(C) 1856 A.D. (D) 1858 A.D,

Answer.C

32, The oil in the wick of a stove
rises clue to-
(A) Viscosity
(B) Capillarity
(C) Vapour pressure
(D) Upthrust of oil

Answer.B

33. As the train starts moving the
head of the passenger sitting
inside leans backwards because
of-
(A) Inertia of rest
(B) Inertia of motion
(C) Moment of inertia
(D), Conservation of mass

Answer.A

34. The three primary colours are-
(A) Violet, Black and Blue
(B) Yellow, Orange and Red
(C) Blue, Yellow and Red
(D) Blue, Green and Red

Answer.D

35. 'Light Year' is a unit of-
(A) Light (B) Time
(C) Distance (D) Sound i

Answer.C

36. Chemical formula for common
salt is-
(A) NaCl (B) Na2Cl2
(C) NaCl2 (D) Na2Cl

Answer.A

37. The present population of Uttar
Pradesh exceeds that of-
1. Brazil
Q 2, Indonesia
Y 3. Pakistan
4. U.S.A.
Select the correct answer from
the codes given below-
Codes;
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 2 and 4

Answer.D

38. Match List•l and List-II and select
the correct answer form the codes
given below the lists-
List•I
(Project)
(a) Naga1•junaSagar
(b) Shivsamudram
(c) Gandhi Sagar
(d) Matatila
LisI;•II
(State)
1. Uttar Pradesh
2. Andhra Pradesh
3. Karnataka
4. Madhya Pradesh
Codes :
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 2 4 1 3
(C) 2 3 4 1
(D) l 2 4 3

Answer.C

39. Assertion (A) : The Narmada is a
west-flowing river of India.
Reason (R) : It does not form a
delta.
Select the correct answer from
the codes given below——
Codes;
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.C

40. Read the following statements
and select the correct answer
from the codes given below-
1. ln India more than 60% of
holdings have less than
1 hectare of area.
2, These holdings occupy about
one-third of the total cropped area of the country.
Codes:
(A) 1 (B) 2
(C) 1 and2 (D) None

Answer.A

41. The North-South and East-West
corridors of the National High-
way meet at-
(A) Allahabad (B) Kanpur
(C) Jhansi (D) Lucknow

Answer.C

42. The hinterland of Vishakhapatnam port does not include—
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka

Answer.D

43. Read the following statements
and select the correct answer
from the codes given below——
1. The Tropic of Cancer passes
through the southern part of
Uttar Pradesh.
2. Indian Standard Time
Meridian passes through the
eastern part of Uttar
Pradesh.
Codes :
(A) 1 (B) 2
(C) 1and2 (D) None

Answer.B

44. The largest produced fruit in
India is-~
(A) Apple (B) Banana
(C) Guava (D) Mango

Answer.B

45. 'Economic and Social Planning'
is a subject in the-
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) None of the above

Answer.C

46. Which one of the following
words is not included in the
Preamble of the Indian Constitution ?
(A) Democratic
(B) Federal
(C) Secular
(D) Sovereign 4

Answer.B

47. According to Article 1 of the
Constitution, India is a—
(A) Group of States
(B) Federation of States
(C) Confederation of States
(D) Union of States

Answer.D

48. In order of precedence, so far as
the Indian Political System is
concerned, die Speaker of the
Lok Sabha is ranked-
(A) First (B) Third
(C) Fourth (D) Seventh

Answer.D

49. Nehru principle is related with—
(A) Kashmir
(B) Hyderabad
(C) Goa
(D) junagarh

Answer.A

50. The salient features of the Indian
Constitution include—
1. It is both rigid and flexible
2. it is federal in structure
3. It is unitary in spirit.
4. It has provision for Presidential form of Government.
Select the correct answer from
the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All the four

Answer.B


Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "Physical Education Solved Question Paper"

No responses found. Be the first to respond...

Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Talk to Webmaster Tony John

    Online Users

    Online Members

    More...
    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India. All Rights Reserved.