Solved Model Test Paper For Bank Exam (Numerical Ability Solved Model Test Paper For Bank Exam


Solved Model Test Paper For Bank Exam (Numerical Ability - 1.Let R = qs—4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to a. 11 b. 14 c. 20 d. 21 Answer-d

Solved Model Test Paper For Bank Exam (Numerical Ability Solved Model Test Paper For Bank Exam

1.Let R = qs—4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to
a. 11
b. 14
c. 20
d. 21
Answer-d

2. If 272/3 × 81-1/2 = 3x, the value of x is
a. -1
b. 0
c. 1
d. 2
Answer -b

3. 0.333 .... × 0.444 .... is equal to
a. 0.148148148 ....
b. 0.777 ....
c. 0.121212 ....
d. 1.333 ....
Answer-a

4. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get
a. 96
b. 104
c. 108
d. 109
Answer-d

5. The number of prime factors of (6)10×(7)17×(55)27
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91
Answer-d

6. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is -
a. 125m
b. 135 m
c. 159 m
d. 175 m
Answer-c

7.Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
a. 7 min & 15 sec
b. 7 min & 45 sec
c. 8 min & 5 sec
d. 8 min & 15 sec
Answer-d

8. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?
a. 7:5
b. 1:2
c. 2:1
d. 6:5
Answer-a

9.A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
a. 45 km/hr
b. 50 km/hr
c. 55 km/hr
d. 65 km/hr
Answer-c

10.A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 40 days, then A, B and C together can do the work in

11. A person covered some distance in 12 hours. He covered half the distance by rail @ 75 km per hour and the rest by car @ 45 km/hr. The total distance covered by him was
a. 450 km
b. 675 km
c. 337.5 km
d. 1350 km
Answer-b

12. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A's share, 4 times B's share and 7 times C's share are all equal. The share of C is
a. Rs. 84
b. Rs. 147
c. Rs. 196
d. Rs. 240
Answer-a

13. A and B entered into a partnership investing Rs. 12000 and Rs. 9000 respectively. After 3 months C also joined them with a capital of Rs. 15000. The share of C in the half yearly profit of Rs. 9500 is
a. Rs. 3500
b. Rs. 3000
c. Rs. 2500
d. Rs. 4000
Answer-c

14.A can do a piece of work in 12 days and B can do it in 18 days. They started the work together but A left 3 days before the completion of the work. The total number of days to complete the work is

15.The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is
a. Rs. 1700
b. Rs. 1800
c. Rs. 2000
d. Rs. 2200
Answer-c

16.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 10 days together and then B left. The remaining work was done by A alone in 30 more days. B alone can finish the work in
a. 48 days
b. 60 days
c. 75 days
d. 90 days
Answer-d

17.The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is
a. 1848 cm3
b. 1232 cm3
c. 1078 cm3
d. 980 cm3
Answer-c

18.A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 6 : 5. The smaller side of the rectangle is
a. 30 cm
b. 60 cm
c. 72 cm
d. 108 cm
Answer-b

19.A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-
a. 125 sq. cm
b. 112.5 sq. cm
c. 110 sq. cm
d. 100√2 sq. m
Answer-b

20.A rectangular carpet has an area of 240 sq. cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is -
a. 10 cm
b. 24 cm
c. 26 cm
d. 27.5 cm
Answer-b

21.The ratio of 435 : 25 is same as
a. 4 : 1
b. 2 :1
c. 7 : 5
d. 7 :10
Answer-a

22. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is
a. √π : √6
b. √π : √6
c. √π : √3
d. √6 : √π
Answer-d

23.The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?
a. Rs. 2400
b. Rs. 2160
c. Rs. 2100
d. Rs. 2052
Answer-d

24.A trader marks his goods 25% above the C.P. but discounts 15% on the marked price. His gain percent in the deal is-

25. A certain sum becomes Rs. 5290 in 2 years and Rs. 6083.50 in 3 years at C.I. The rate of interest per annum is -
a. 10%
b. 12%
c. 15%
d. 16⅔ %
Answer-c

26.A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Answer-b

27.A sum of Rs. 12,000 doubles in 5 years at C.I. What will be the amount after 20 years?
a. Rs. 1,20,000
b. Rs. 1,92,000
c. Rs. 1,24,000
d. Rs. 96,000
Answer-b

28. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is
a. 10%
b. 15%
c. 12½%
d. 25%
Answer-d

29.On selling each of the rwo radios for Rs. 5000, a person neither gained nor lost. If he had sold one radio at 25% gain, then at what percent loss did he sell the other radio?

30. A person bought some oranges @ Rs. 10 per dozen and bought the same amount of oranges @ Rs. 8 per dozen. He sold these oranges @ Rs. 11 per dozen and gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was -
a. 30 dozen
b. 40 dozen
c. 50 dozen
d. 60 dozen
Answer-d

31.On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is
a. Rs. 370
b. Rs. 385
c. Rs. 390
d. Rs. 400
Answer-c

32.A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in three years at S.I. If the rate of interest is increased by 5% then the amount will increase to
a. Rs. 950
b. Rs. 980
c. Rs. 1010
d. Rs. 1040
Answer-d

33.Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is
a. 24
b. 36
c. 17
d. 72
Answer-d

34.A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is -
a. 15
b. 12
c. 10
d. 20
Answer-a

35.Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee's expenditure on food grains and other items is 2:5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?
a. Rs. 300
b. Rs. 350
c. Rs. 375
d. Rs. 475
Answer-d


Related Articles

Allahabad Bank Branches in Maharashtra

Location and address of Allahabad Bank Branches in Maharashtra , ATM centers of Allahabad Bank Branches in Maharashtra , Allahabad Bank branches address and tel fax numbers. Get IFSC Code, Lockers availability, WeeklyOff timing, Maharashtra MICR Cut Off.

Dena Bank Branches in Maharashtra

Location and address of Dena Bank Branches in Maharashtra , ATM centers of Dena Bank Branches in Maharashtra , Dena Bank branches address and tel fax numbers. Get IFSC Code, Lockers availability, WeeklyOff timing, Maharashtra MICR Cut Off.

More articles: Bank Clerk & PO Recruitment Question Papers Sample Paper

Comments

No responses found. Be the first to comment...


  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: