Resources » Education in Maharashtra » Question Papers

Bank Of Baroda Agriculture Officers Exam Solved Sample Paper


Posted Date: 05-Oct-2010  Last Updated:   Category: Question Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 5


Bank Of Baroda Agriculture Officers Exam Solved Sample Paper



1. As per the news published in various newspapers/magazines the UN Secretary General has asked nations to take special steps to reduce global food crisis. What suggestions he has given to overcome the problem of food crisis ?
1. Increase productivity limit of small holdings.
2. Invest more in agricultural development research and technology transfer.
3. Increase private sector investment and public funding in the field.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

2. As per the news published in various financial newspapers/magazines the Govt. of India is planning to release inflation figures based on revised Wholesale Price Index (WPI). The base year for the same will be—
(A) 2000-01
(B) 2002-03
(C) 2004-05
(D) 2005-06
(E) None of these

3. J. P. Morgan has taken over the major stake of the banking operations business of which of the following US based banks recently ?
(A) Bank of America
(B) Washington Mutual Inc.
(C) Lehman Brothers
(D) Wachovia Corporation
(E) None of these

4. "India to depend on edible oil imports for 3-4 years"–was the news in a leading financial newspaper recently. What at present is the total demand of edible oil through import in India per annum approximately ?
(A) 4 mts.
(B) 8 mts.
(C) 10 mts.
(D) 13 mts.
(E) 20 mts.

5. The Govt. of India has decided to hike the support price of Agri. Crops particularly food crops.
Why has Govt. taken this decision ?
1. To help farmers in getting good value of their products.
2. To encourage cultivation of food crops in place of sugarcane etc. which needs more water input.
3. Govt. wishes that farmers should not export their products as it will create a shortage in local markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) None of these

6. As per the news published in various newspapers the Govt. of India has asked various banks to give their support to the implementation of the "National Rural Employment Guarantee Act (NREGA)". How can banks give their support for the same ?
1. By opening hassle-free savings bank account of the beneficiaries.
2. By providing job opportunities to the residents of rural areas who are willing to work in banks.
3. By providing financial support to various schemes/projects taken up under the NREGA.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

7. As per the news published in all major financial newspapers/magazines the US Govt. had proposed a bailout package, which they thought, was able to stabilize the faltering US financial system. What was the volume of the bailout package ?
(A) $ 100 billion
(B) $ 250 billion
(C) $ 500 billion
(D) $ 700 billion
(E) None of these

8. Govt. of India is paying much attention on sustainable growth these days. Which of the following projects/schemes can be called as step(s) towards sustainable growth ?
1. e-choupal initiative designed to enhance farm productivity and provide market linkages to the farmers.
2. Social forestry which provide cumulative employment to various people across forestry based industries.
3. Renewable energy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) Both 2 and 3 only

9. Which of the following is grown in the cold climate of Kashmir ?
(A) Coconut
(B) Palm
(C) Saffron
(D) Jute
(E) All of these

10. Which of the following was India's rank in 'Global Hunger Index for 2007' ?
(A) 118th
(B) 101st
(C) 96th
(D) 90th
(E) 50th

11. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab recently ?
(A) IDBI Bank
(B) ICICI Bank
(C) HDFC Bank
(D) Axis Bank
(E) None of these

12. Which of the following organizations conduct programmes for educational vocational and occupational development of socio-economically backward and disadvantaged people in rural and urban areas in India ?
(A) Navodaya Vidyalayas
(B) Jan Shikshan Sansthan (JSS)
(C) Kasturba Gandhi Balika Vidyalayas
(D) Kendriya Vidyalayas (KVs)
(E) None of these

13. Very often we hear about Financial Inclusion these days. What is financial inclusion ?
[Pick up the correct statement(s)]
1. Providing access to financial services (banking/insurance) etc. to the weaker sections of the society.
2. Adequate and timely credit to vulnerable groups at an affordable cost.
3. To ensure that atleast 33% of the general budget of each department/ministry goes of the schemes/plans weaker sections of the society.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) All 1, 2 and 3 only

14. Which of the following is not a social sector programme ?
(A) Mid Day Meal Scheme
(B) Look East Policy
(C) Sarva Shiksha Abhiyan
(D) Kutir Jyoti
(E) Development of Women and Children in Rural Area

15. India recently signed four agreements for economic cooperation, which will enhance the border trade between the two nations (which is almost nil at present).
The name of this country is—
(A) Myanmar
(B) China
(C) Sri Lanka
(D) Bangladesh
(E) Nepal

16. The 11th Five Year plan aims at a growth rate at which of the following levels ?
(A) 8%
(B) 9%
(C) 9•5%
(D) 10%
(E) 11%

17. Who amongst the following is the author of the book 'A Golden Age' which was in news recently ?
(A) Taslima Nasrin
(B) Anita Desai
(C) Salman Rushdie
(D) Kiran Desai
(E) Tahmina Anam

18. As reported in some of the newspapers/magazines the Minister talk in Geneva (WTO) held in July, 2008 was not successful. One of the reasons for the same was that India did not reach on an agreement on several issues with—
(A) China
(B) Brazil
(C) Pakistan
(D) USA
(E) Italy

19. Which of the following is not an employment generating programme of the Govt. of India ?
(A) NREGA
(B) SGRY
(C) SGSY
(D) TRYSEM
(E) DPAP

20. Which of the following groups represents the two types of Inflation ?
(A) Cost push Inflation-Demand pull Inflation
(B) Real Inflation-Artificial Inflation
(C) Total Inflation-Partial Inflation
(D) Wholesale price Inflation-Purchasing power parity Inflation
(E) None of these

21. Many surveys done in the last few years by various Govt. agencies have reported an increase in the Rural Unemployment. What are the major causes of increase in rural unemployment ?
1. Old methods of agriculture
2. Dependence on monsoon for agricultural activities
3. Sharp increase in rural population
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2 only
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3 only

22. Which of the following is not a plantation crop ?
(A) Coconut
(B) Potato
(C) Oil Palm
(D) Cashew
(E) Rubber

23. Which of the following terms is used in Rifle Shooting ?
(A) Bull's eye
(B) Smash
(C) Stroke
(D) Trump
(E) Punch

24. In our rural areas people are engaged in many allied agricultural activities. Which of the following cannot be considered one such activity ?
(A) Fisheries
(B) Dairy farming
(C) Sheep Breeding
(D) Poultry farming
(E) Carpet Weaving

25. Ram Baran Yadav has taken over as the—
(A) President of Nepal
(B) Prime Minister of Nepal
(C) Governor of Assam
(D) Governor of Manipur
(E) Governor of Kerala

26. Which programme was launched to provide housing to rural people ?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Slum Development Yojana
(C) Adarsh Basti Programme
(D) Valmiki Ambedkar Awas Yojana
(E) None of these

27. Which of the following is not a part of Bulk Imports in our country ?
(A) Fertilizers
(B) Iron & steel
(C) Handicrafts
(D) Edible Oil
(E) Non-ferrous metals

28. Which of the following will be considered as an advance to Priority Sector by the banks ?
(A) Credit to farmers for agricultural purposes
(B) Loan to a group of doctors to establish a hospital in city
(C) Loan to a sick mill owner
(D) Loans given to purchase houses in posh colonies
(E) None of these

29. Which of the following is not a part of the 20 Point Programme adopted by the Govt. of India in 2006 ?
(A) Garibi Hatao
(B) Sabke Liye Apna Ghar/Apni car
(C) Janshakti
(D) Jan-Jan Ka Swasthya
(E) None of these

30. India recently decided to hike the 'Development Assistance' to which of the following war torn countries by US $ 450 million ?
(A) Nepal
(B) Myanmar
(C) Afghanistan
(D) Pakistan
(E) None of these

31. The 15th SAARC Summit was organized in August, 2008 in—
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Sri Lanka
(E) Bangladesh

32. Which of the following schemes is NOT launched to provide any type of employment to beneficiaries ?
(A) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(B) Mid Day Meal Scheme
(C) National Food for Work Programme
(D) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(E) All are employment generating schemes

33. The theme of which of the following Summit was Meeting Global Challenges Through Innovative Cooperation" ?
(A) G-8 Summit
(B) SAARC
(C) NATO
(D) European Union
(E) Summit of Eight Islamic Developing Countries

34. The beneficiaries of which of the folllowing schemes are now covered under 'Janshree Bima Yojana' ?
(A) NREGA
(B) Old Age Pension Scheme
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Swarna Jayanti Gram Rozgar Yojana
(E) All of the above

35. Service Sector in India is about what percentage of the total Gross Domestic Product (GDP) ?
(A) 30%
(B) 40%
(C) 54%
(D) 48%
(E) 64%

36. Who amongst the following won the "India Open Grand Prix Badminton Championship" held in April, 2008 ?
(A) Thailand
(B) India
(C) England
(D) China
(E) None of these

37. Who was given "Rajiv Gandhi Khel Ratna Award" for 2007 recently ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Sania Mirza
(C) Sachin Tendulkar
(D) M. S. Dhoni
(E) Vishwanathan Anand

38. Right to Education Bill envisages to provide free education to the children of the age group of—
(A) Upto 2½ years
(B) Upto 3 years
(C) Upto 5 years
(D) Upto 6 years
(E) Upto 6-14 years

39. The 34th National Game (in 2009) will be organized in—
(A) Goa
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) Punjab
(E) Jharkhand

40. The "Global Tobacco Epidemic 2008" report was prepared by World Health Organization recently. Which of the following countries, as given in the report, has maximum number of smokers in the world ?
(A) India
(B) China
(C) United Kingdom
(D) USA
(E) None of these

41. Silvio Berlusconi whose name was in news recently is the—
(A) President of Italy
(B) Prime Minister of Italy
(C) President of Germany
(D) Prime Minister of France
(E) None of these

42. Who amongst the following crossed 5000 runs milestone in test cricket recently ?
(A) Irfaan Pathan
(B) Harbhajan Singh
(C) Anil Kumble
(D) M. S. Dhoni
(E) Virendra Sehwag

43. National Judicial Council is headed by whom amongst the following ?
(A) Chief Justice of India
(B) President of India
(C) Vice President of India
(D) Speaker of the Lok Sabha
(E) Union Law Minister

44. Who amongst the following won the 'Best Booker Prize' given away recently ?
(A) Anita Desai
(B) Shobha De
(C) Kiran Desai
(D) Vikram Seth
(E) Salman Rushdie

45. The Association of China, Brazil, India, Mexico and South Africa is knows as—
(A) G-8
(B) G-15
(C) G-4
(D) O-5
(E) BRIC

46. Who amongst the following has taken over as the Chairman of the National Film Development Corporation (NFDC) ?
(A) Anupam Kher
(B) Om Puri
(C) Amir Khan
(D) Javed Akhtar
(E) None of these

47. The US Open Mixed Doubles 2008 was won by the pair of—
(A) Roger Federer-Serena Williams
(B) Leander Paes-Serena Williams
(C) Sania Mirza-Leander Paes
(D) Cara Black-Leander Paes
(E) Cara Black-Mahesh Bhupati

48. Dayana Mendoza who was adjudged Miss Universe 2008 is a citizen of—
(A) Britain
(B) China
(C) Russia
(D) Venezuela
(E) India

49. Who amongst the following was honoured by "Best Parliamentarian of the Year Award" ?
(A) Sushma Swaraj
(B) Rahul Gandhi
(C) Priyaranjan Dasmunsi
(D) Kamal Nath
(E) None of these

50. Who amongst the following was given Mahatma Gandhi International Award for Reconciliation and Peace 2008 ?
(A) Amartya Sen
(B) Pushpakamal Dahal Prachanda
(C) Sonia Gandhi
(D) L. K. Advani
(E) Nelson Mandela

Answers :
1. (D) 2. (E) 3. (B) 4. (A) 5. (D) 6. (B) 7. (D) 8. (D) 9. (C) 10. (C)
11. (C) 12. (B) 13. (D) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (E) 18. (D) 19. (E) 20. (A)
21. (D) 22. (B) 23. (A) 24. (E) 25. (A) 26. (A) 27. (C) 28. (A) 29. (B) 30. (C)
31. (D) 32. (B) 33. (A) 34. (B) 35. (C) 36. (B) 37. (D) 38. (E) 39. (E) 40. (B)
41. (B) 42. (E) 43. (A) 44. (E) 45. (D) 46. (B) 47. (D) 48. (D) 49. (C) 50. (E)
Related Resources:


Read related articles: Bank Clerk & PO Recruitment Question Papers    Bank Of Baroda Question Paper    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "Bank Of Baroda Agriculture Officers Exam Solved Sample Paper"

No responses found. Be the first to respond...

Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Talk to Webmaster Tony John

    Online Users

    Online Members

    More...
    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India. All Rights Reserved.