Resources » Education in Maharashtra » Question Papers

RRB (Railway Recruitment Board ) sample paper


Posted Date: 08-May-2010  Last Updated:   Category: Question Papers    
Author: Member Level: Diamond    Points: 10 (Rs 4)


RRB (Railway Recruitment Board) Exam - 2008 Solved Paper Question paper



RRB (Railway Recruitment Board) Exam - 2008 Solved Paper Question paper




1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it
(a) Remains undeviated (b) Bends towards normal
(c) Bends away from normal (d) None of these

2.Who is the author of "Anandmath" ?
(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Nayadu (d) Jyotiba Phule

3. Thimpu is the capital of -
(a) Nepal (b) Bhutan
(c) Thailand (d) Myanmar

4. The time period of a seconds pendulum is
(a) 1 second (b) 4 seconds
(c) 3 seconds (d) 2 seconds

5. The nuclear fuel in the sun is
(a) Helium (b) Uranium
(c) Hydrogen (d) Oxygen

6. The second's hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is
(a) 0.21 cm/sec. (b) 2.1 cm/sec.
(c) 21 cm/sec. (d) None of these

7. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark (b) Automatic starter
(c) Compression (d) Friction

8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by
(a) Max Plank (b) Einstein
(c) Newton (d) Hertz

9. The filament of bulb is made of
(a) Tungsten (b) Iron
(c) Nichrome (d) Carbon

10. Anti-knocking can be lessened by
(a) Iso Octane (b) N Heptane
(c) TEL (d) Benzene

11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.
(a) CO (b) N2O
(c) NO (d) F2O

12. Which of the following is used in photography?
(a) Silver Bromide (b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride (d) Sodium Sulphate

13. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper (b) Iron
(c) Lead (d) Zinc

14. Choose the wrong statement :
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these

15. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady (b) Maxwell
(c) Lenz (d) Bohr

16. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these

17. The pH of a neutral solution at 250C is :
(a) 0 (b) 1.0
(c) 7.0 (d) 1.4

18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is :
(a) Limestone and clay (b) Alumina, clay and gypsum
(c) Gypsum and limestone (d) Gypsum and clay19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :(a) Soda Ash (b) Lime
(c) Bleaching Powder (d) Plaster of Paris

20. The glass used for making laboratory apparatus is :(a) Pyrex glass (b) Hard glass
(c) Soft glass (d) Safety glass

21. The iron produced in blast furnace is :
(a) Pig iron (b) Wrought iron
(c) Stainless steel (d) Steel

22. Formation is a 40% solution of :
(a) Methanol (b) Methenal
(c) Methanoic acid (d) None of these

23. Which of the following is not an ore of aluminium :
(a) Cryolite (b) Feldspar
(c) Bauxite (d) Azurite

24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:
(a) Isomers (b) Isotopes
(c) Allotropes (d) Hydrides of sulphur25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and :
(a) Glycerol (b) Ethenol
(c) Glycol (d) Ethanoic acid

26. The sight of a delicious food usually makes month watery. It is a :
(a) Hormonal response (b) Neural response
(c) Optic response (d) Olfactory response

27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in :
(a) Parasitic plants (b) Epiphytic plants
(c) Leguminous plants (d) Aquatic plants

28. Powdery mildew of wheat is caused by:
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans

29. Septic sore throat is caused by :
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans

30. A person of blood group AB can give blood to :
(a) 'A' and 'B' (b) Only 'AB'
(c) 'A', 'B' and 'O' (d) All of these

31. Cell activities are controlled by :
(a) Chloroplast (b) Nitochondria
(c) Cytoplasm (d) Nucleus

32. Which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens :
(a) Cornea (b) Conjunctiva
(c) Ciliary body (d) Iris

33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as :
(a) Autogamy (b) Allogamy
(c) Xenogamy (d) Geitonogamy

34. Respiration is a :
(a) Catabolic process (b) Anabolic process
(c) Both of these (d) None of these

35. The structural and functional unit of kidneys are :
(a) Neurons (b) Nephrons
(c) Medula (d) None of these

36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :
(a) Renin (b) Pepsin
(c) Trypsin (d) Amylopsin

37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :
(a) Phloem (b) Xylem
(c) Duodenum (d) Sclercids

38. 'Widal test' is used for susceptibility of :
(a) Malaria (b) Typhoid
(c) Cholera (d) Yellow fever

39. Exchange of gases in plants takes place through :
(a) Stomata (b) Lenticels
(c) Cuticle (d) All of these

40. 'Lieutenant' in army is equivalent to following rank in navy :
(a) Lieutenant (b) Sub Lieutanant
(c) Lieutenant Commander (d) None of these

41. Pankaj Advani is associated with :
(a) Snooker (b) Golf
(c) Shooting (d) Archery

42. Which city in the world is known as the forbidden city :
(a) Aberdeen (b) Jerusalem
(c) Mecca (d) Lhasa

43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :
(a) Rs. 3 lakns (b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh (d) Rs. 7 lakhs

44. Who is known as 'Nightingale of India' :
(a) Asha Bhonsle (b) Begum Akhtar
(c) Sarojini Naidu (d) Vijaylaxmi Pandit

45. Which one of the following is not included in the UNESCO's list of world
heritage site :
(a) Kaziranga National Park (b) Qutab Minar
(c) Champaner Pavagarh (d) None of these

46. Which of the following is not an electric resistant?
(a) Lead (b) Ebonite
(c) Charcoal (d) Lac

47. Which of the following is a complementary colour?
(a) Blue (b) Yellow
(c) Magenta (d) Yellow and Magenta

48. The velocity of sound increases in air by ……… for every degree Celsius increase of temperature.
(a) 60 m/sec. (b) 0.61 m/sec.
(c) 60 ft/sec. (d) 0.61 km/sec.

49. Henry is a unit of
(a) Capacity (b) Magnetic field
(c) Inductance (d) Frequency

50. The velocity of rotation of Earth is
(a) 28 km/min (b) 30 km/min
(c) 25 km/min (d) 39.5 km/min

51. What is Hubble?
(a) Warship (b) Star
(c) Telescope (d) Missile

52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?
(a) Citric acid (b) Tartaric acid
(c) Ascorbic acid (d) Lactic acid

53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?
(a) -400 (b) 00
(c) -574.250 (d) 2730

54. Limestone is metamorphosed to form
(a) Graphite (b) Quartz
(c) Granite (d) Marble

55. Rift valley is formed by
(a) Earthquake (b) Folding
(c) Faulting (d) All of these

56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then
(a) Whole ice melts (b) Some ice melts
(c) No ice melts (d) Temperature decreases

57. Mettur Dam is built on the river
(a) Krishna (b) Cauvery
(c) Narmada (d) Mahanadi

58. Mahendra Giri peak is situated in the
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Shiwaliks (d) Vindhyachal

59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?
(a) 2 years (b) 3 years
(c) 4 years (d) 5 years

60. The famous Dilwara Temple is situated in
(a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) Rajasthan

61. Pneumonia affects
(a) Lungs (b) Tongue
(c) Liver (d) Kidney

62. The chemical name of Vitamin A is
(a) Retinol (b) Jhiamin
(c) Biotic (d) Riboflavin

63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is
(a) 200m (b) 225m
(c) 245m (d) 250m

64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be
(a) 20% (b) 60%
(c) 100% (d) 120%

65. Atoms are electrically charged as
(a) Positive (b) Negative
(c) Bi-positive (d) Neutral

66. Ionic bond exists in
(a) Kcl (b) H2O
(c) NH3 (d) Cl3

67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?
(a) 2N (b) 4N
(c) 8N (d) 10N

68. The river that does not form delta is
(a) Mahanadi (b) Tapti
(c) Krishna (d) Cauvery

69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.
(a) 13cm (b) 14cm
(c) 17cm (d) 26cm

70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?
(a) 3/27 (b) 3/12
(c) 12 (d) 1

71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?
(a) B.N.Sarkar (b) Prithvi Raj Kapoor
(c) Devika Rani (d) Kanan Devi

72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?
(a) 12 (b) 15
(c) 10 (d) 20

73. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Aurobindo Ghosh
(c) Vivekanand (d) Dyanand Saraswati

74. The Parliamentary System in India has been taken from
(a) America (b) Britain
(c) Australia (d) Ireland

75. The electric supply in India was first started in
(a) Kolkata (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Darjeeling

76. Bhatnagar Prize is given in the field of
(a) Peace (b) Music and dance
(c) Science & technology (d) Fine arts

77. Who discovered the solar system?
(a) Copernicus (b) Kepler
(c) Aryabhatta (d) Newton

78. The Nobel Prize in Economics was started in
(a) 1901 (b) 1936
(c) 1957 (d) 1967

79. In India, the second largest in
(a) Bengali (b) Urdu
(c) Telugu (d) Marathi

80. The first Asian Games were held in
(a) Manila (b) Tokyo
(c) Jakarta (d) New Delhi

81. The Islam was established in
(a) 7th A.D. (b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C. (d) 5th B.C.

82. The Olympic Games 2012 will be held in
(a) Moscow (b) Paris
(c) New York (d) London

83. The main factor of air pollution is
(a) Lead (b) Copper
(c) Zinc (d) Gold

84. The bauxite ore is found in
(a) Musabani (b) Karnapura
(c) Koderma (d) Palamu

85. The first fertilizer plant in India was established in
(a) Trombay (b) Nangal
(c) Alwaye (d) Sindri

86. Which of the following had strong navy?
(a) Bahmani (b) Chalukya
(c) Chola (d) Rashtrakuta

87. The last king of Maurya Dynastry was
(a) Brihdarth (b) Kunal
(c) Samprati (d) Salishuk

88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?
(a) Remaining part of the lens will form no image
(b) The central position of the image is absent
(c) There will be no effect
(d) The full image will be formed with lessened brightness

89. The force between two parallel wires conducting current is used to define
(a) Ampere (b) Coulomb
(c) Volt (d) Newton

90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the body was thrown? (g = 9.8 m/s)
(a) 10 m/sec. (b) 18 m/sec.
(c) 14 m/sec. (d) 7 m/sec.

91. The buoyancy depends on the
(a) Depth of the fluid (b) Density of the fluid
(c) Volume of the fluid (d) Weight of the fluid


ANSWERS


1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10.(a)
11. (d) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a) 21. (a) 22. (b) 23. (d) 24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (a & b) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (a) 34. (a)
35. (b) 36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (c) 45. (d) 46. (a)
47. (d) 48. (b) 49. (c) 50. (a) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (a)
59. (d) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (d) 65. (d) 66. (a) 67. (c) 68. (b) 69. (a) 70. (c)
71. (c) 72. (a) 73. (a) 74. (b) 75. (d) 76. (c) 77. (a) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (a) 82. (d)
83. (a) 84. (d) 85. (d) 86. (c) 87. (a) 88. (d) 89. (a) 90. (c) 91. (b)
Related Resources:


Read related articles: Previous Year Question Paper    Railway Recruitment Board    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "RRB (Railway Recruitment Board ) sample paper"
Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Talk to Webmaster Tony John

    Online Users

    Online Members

    Apurva Tamhane
    More...
    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India. All Rights Reserved.